Więcej o przeglądach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rico40
    Ambiente
    • 2014
    • 135
    • Fabia (6Y2)

Ale macie problemy wymieniać olej u znajomego mechanika wraz z filtrami a w kompie raz na 30kkm przestawić u kogoś kto vaga, ja tak robię i mam gdzieś serwis jak ma się rozsypać to i tak mnie oleją i powiedzą ze to z mojej winy. Też mam ustawione co 30kkm przegląda a dwa razy wymieniłem sam olej oczywiście norma 502 wraz z filtrem kabinowym, teraz wymienię olej z filtrem olejowym i powietrza. A jak chcesz ASO to wymieniaj co ileś tam kilosów ale kompie nie grzeb tylko filtr oleju niech będzie oryginalny z ASO. A później do ASO wydać kasę za pieczątkę, obecnie przejechane 11kkm.

Komentarz

• MarcinK.
      Drive
      • 2014
      • 50

Sprawdzałem we Wrocławiu....koszt wykonania pierwszego przeglądu po 15 000km plus aktywacja kolejnych na okres 1 rok lub 15 000km to wydatek ok. 200-250 zł w zaleznosci od ASO ( własny olej i filtry: oleju, powietrza i kabinowy).

Komentarz

• lockin
        Rider
        • 2013
        • 706
        • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez MarcinK.
        Sprawdzałem we Wrocławiu....koszt wykonania pierwszego przeglądu po 15 000km plus aktywacja kolejnych na okres 1 rok lub 15 000km to wydatek ok. 200-250 zł w zaleznosci od ASO ( własny olej i filtry: oleju, powietrza i kabinowy).
        Tak się składa że nie ma żadnego powodu by pierwszy przegląd robić wcześniej niż przy 30kkm. Wystarczy że przy 15kkm wymienisz sam olej, a dopiero przy 30kkm przegląd + przestawienie na stałe okresy. Koszt wymiany oleju w Gall ICM + kasowanie inspekcji olejowej + wpis w książce = 51pln
        JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
        BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
        BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
        BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• MarcinK.
          Drive
          • 2014
          • 50

Jeszcze zdecydowałem się na montaż blokady skrzyni biegów...
          Podsumowując komplet z w/w "przeglądem" to 850 zł.

Komentarz

• JacekRS
            Rider
            • 2014
            • 394
            • Superb III (3V3)
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Polecam po tych 15kkm wymienić też filtr powietrza.... nie wiem jakie testy pokazały by wymianę filtra powietrza też robić co 30kkm, przecież po 10-15kkm jest tyle syfu na i w filtrze, że aż nie chce mi się myśleć co jest po 30kkm...
            "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• Ceed1
              Rider
              • 2012
              • 461

A wymiana nie jest co 60 tyś....?

Komentarz

• Dig Dug
                L&K
                S_OCP Member
                • 2005
                • 1306
                • Seat

Trochę popadamy w paranoję, z tymi wymianami. Nawet serwisant (uczciwy) wyciągnie filtr przedmucha i założy spowrotem stary.

Ceed1, Tak mi się też zdaje, że w wykazie przeglądów jest co 60 tys km, co jest trochę za rzadko, niemniej daje to do myślenia, że jeżeli producent to dopuszcza, to może to oznaczać, że przepustowość filtra jest o tyle przewymiarowana, że nawet zatkanie przez 60 tys km eksploatacji, nie przeszkadza.
                Była O1 jest F2.

Komentarz

• MarcinK.
                  Drive
                  • 2014
                  • 50

W kwestii filtra powietrza...na pewno wiele zależy po jakich drogach najczęściej się jeździ.... w poprzednim aucie gdzie codziennie dojeżdżałem nieutwardzoną drogą do posesji ( mnóstwo kurzu, szczególnie latem ) - to zaprzyjaźniony mechanik mój filtr powietrza pokazywał ku przestrodze innym, a były wymieniane max. co 15 tys. za każdym razem ( co roku ) ...

Komentarz

• Przem78
                    Rider
                    • 2013
                    • 561

Zamieszczone przez Maicroft
                    A po co chcecie cokolwiek zmieniac w komputerze ??
                    Ja zmieniłem dla zasady (czyli porządku) a poza tym mam odnotowane w SAP przejście na stałe okresy i jednoczesną akceptację serwisu/SAP dla oleju 0W40 z normą 502

[ Dodano: Pią 19 Wrz, 14 22:12 ]
                    Zamieszczone przez lockin
                    Zamieszczone przez MarcinK.
                    Tak się składa że nie ma żadnego powodu by pierwszy przegląd robić wcześniej niż przy 30kkm. Wystarczy że przy 15kkm wymienisz sam olej, a dopiero przy 30kkm przegląd + przestawienie na stałe okresy. Koszt wymiany oleju w Gall ICM + kasowanie inspekcji olejowej + wpis w książce = 51pln
                    Ja w ASO zapłaciłem coś koło 110 pln (z filtrem) łącznie z wpisem do KG więc za ~ 60 pln wolę mieć święty spokój, gdzie do tego przy wymianie oleju auto zostało podłączone pod komputer i umyte.
                    Pozdr. Przemek

Komentarz

Pracuję...